Πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με το δάσκαλο του παιδιού σας.

2014-11-25 20:42
Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα και δεν θα χάσετε.

 

Κάντε έναν νέο φίλο

Ο δάσκαλος του παιδιού σας θα είναι ένα σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του για τουλάχιστον έναν χρόνο, φροντίστε λοιπόν να οικοδομήσετε μια καλή σχέση μαζί του από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς. Καλημερίστε τον και σχολιάστε τις δραστηριότητες που σας άρεσαν. Οι δάσκαλοι σπάνια επιβραβεύονται για τη δουλειά τους παρότι κάτι τέτοιο λειτουργεί πάντα θετικά.

Κανονίστε συνάντηση

Μην συζητάτε ποτέ σοβαρά ζητήματα «στο πόδι». Εάν θέλετε να συζητήσετε για κάτι σημαντικό ή για ένα επείγον ζήτημα, κανονίστε μια συνάντηση με τον δάσκαλο. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι εκτιμάτε τον χρόνο του και ότι επιδιώκετε μια εποικοδομητική συζήτηση. Προσπαθείτε να δίνετε το παρόν στις συγκεντρώσεις γονέων του σχολείου για να είστε ενήμεροι για τις εξελίξεις στο σχολείο, όμως να θυμάστε ότι αυτές οι συναντήσεις δεν προσφέρονται για επίλυση προσωπικών ζητημάτων.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Προσεγγίστε τον δάσκαλο καλοπροαίρετα. Εάν σε μια συνάντησή σας με τον δάσκαλο αντιδράσετε με εχθρική διάθεση ή με θυμό, τότε κάθε επόμενη συνάντηση θα είναι στο ίδιο κλίμα. Θα σας κολλήσει την ταμπέλα του «δύσκολου γονιού» και το πιθανότερο είναι η επικοινωνία σας να περιοριστεί στα διαδικαστικά.

Αντιμετωπίστε τα προβλήματα άμεσα

Εάν υπάρχει κάτι που ενοχλεί εσάς ή το παιδί σας, αντιμετωπίστε το άμεσα. Μην αφήνετε το θέμα σε εκκρεμότητα και φροντίστε να περιορίζετε και να ελέγχετε τον θυμό σας.

Μάθετε σε ποιον μπορείτε να απευθύνεστε

Όταν προκύπτει ένα θέμα που αφορά το παιδί σας, ξεκινήστε πάντοτε μιλώντας με τον δάσκαλο. Απευθύνετε τα παράπονά σας στη διεύθυνση του σχολείου μόνο στην περίπτωση που δεν λάβετε μια ικανοποιητική απάντηση.

«Μελετήστε» στο σπίτι

Πριν από μια προγραμματισμένη συνάντησή σας με τον δάσκαλο, προετοιμάστε μια λίστα με τα ζητήματα που θα θέλατε να συζητήσετε. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε συστηματική και θα μειώσετε τις πιθανότητες να ξεχάσετε ή να παραλείψετε κάτι σημαντικό.

Να δέχεστε τον αντίλογο

Ακόμα κι αν ο δάσκαλος εκφράσει κάποιο αρνητικό σχόλιο για το παιδί σας, θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα μέσω διαλόγου. Ο διάλογος είναι μια αμφίδρομη διαδικασία και μπορεί να μάθετε πράγματα που αφορούν το παιδί σας και δεν θα σας αρέσουν ή δεν σας βρίσκουν σύμφωνη. Προσπαθήστε να είστε αντικειμενική και ανοιχτή, αντί να υιοθετήσετε αμέσως αμυντική στάση, και δουλέψτε μαζί με τον δάσκαλο για να επιλύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα. Άλλωστε, αυτό που θέλουν οι δάσκαλοι είναι ένα σχολείο γεμάτο χαρούμενα παιδιά.