Επιστροφή στο σχολείο: 9 συμβουλές για τη νέα σχολική χρονιά

2017-09-04 14:47
Οι παιδικοί σταθμοί μόλις άνοιξαν και τα σχολεία θα κάνουν επίσημη πρεμιέρα με τον αγιασμό τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017. Μικροί - μεγάλοι βρίσκονται στην αναμπουμπούλα της προετοιμασίας πριν… χτυπήσει το κουδούνι! Αν δε θες οι πρώτες μέρες να σου φανούν βουνό και η καθημερινότητα να μοιάζει δύσκολη, ακολούθησε τα παρακάτω –δοκιμασμένα - tips για ομαλή μετάβαση στη νέα σχολική πραγματικότητα, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται το παιδί!

Φτιάξε πρόγραμμα

Όπως λέει και ο σοφός λαός μας “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν” και, παρόλο που δεν πρόκειται για μαγείρεμα, μία σχετική προετοιμασία απαιτείται. Πρώτο και βασικότερο, βάλε πρόγραμμα για να μην χάσεις τη μπάλα! Ώρα ξυπνήματος, ώρα ύπνου, αρμοδιότητες, πού μπαίνει η τσάντα, πού μπαίνουν τα παπούτσια, ώρα διαβάσματος, ώρα παιχνιδιού, εξωσχολικές δραστηριότητες, γιατρούς, βόλτες… είναι τόσα πολλά που πρέπει ένας γονιός να βάλει σε σειρά για να μη βρεθεί να έχει ένα σπίτι και μία καθημερινότητα χάος! Extra Tip για τους γονείς νέων μαθητών: Μοίρασε αρμοδιότητες! Μην τα κάνεις όλα εσύ! Για παράδειγμα βγάζε τα ρούχα του παιδιού από το βράδυ και άσε το να ντυθεί μόνο του ή έχε του έτοιμα τα υλικά για το πρωινό του και άσε το να το ετοιμάζει μόνο του ή ακόμα και όταν το πηγαίνεις στο σχολείο, μην του κουβαλάς την τσάντα, άσε το να είναι υπεύθυνο για τα δικά του πράγματα. 

Βάλε ωράριο

Δύσκολο το πρωινό ξύπνημα! Τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγάλοι (ας μη γελιόμαστε) δυσκολευόμαστε να υπακούσουμε το επίμονο και ενοχλητικό ξυπνητήρι, ειδικά μετά τις διακοπές. Για να μη βρεθείς να τραβάς και να φωνάζεις πρωί -πρωί για να ξυπνήσουν τα παιδιά, οργανώσου λίγο νωρίτερα. Όρισε τις ώρες ξυπνήματος και ύπνου, τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα (τουλάχιστον), και τήρησέ τες ευλαβικά, αν θες να τις σεβαστεί και το παιδί σου!

Φτιάξε ατμόσφαιρα!

Αν το δωμάτιο του παιδιού θυμίζει εμπόλεμη ζώνη ή για να το πούμε αλλιώς, παιδότοπο, τότε σίγουρα δεν θεωρείται ο ιδανικός χώρος για διάβασμα. H ακαταστασία είναι για την ξεγνοιασιά των διακοπών, τώρα θα πρέπει να μπει το δωμάτιο –μαζί και το μυαλό του παιδιού– σε μία τάξη, ενώ σημαντικό είναι να μάθει να συγυρίζει μόνο του (όπως μπορεί, μην αποζητάς την τελειότητα). Επίσης σημαντικό είναι εκεί που θα διαβάζει το παιδί να μην του αποσπάται η προσοχή του από παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα. Extra Tip για τους γονείς νέων μαθητών: Φέτος, που θα διαμορφώσεις τον χώρο μελέτης του παιδιού, να κοιτάξεις να είναι φωτεινός, ιδανικά χωρίς ερεθίσματα που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή του, όπως τηλεόραση, μουσική κλπ, ενώ τα χρώματα του δωματίου καλό θα ήταν να είναι σε ήπιους τόνους. Το γραφείο του πρέπει να είσαι σχεδόν άδειο, έτοιμο να δεχτεί μόνο τα βιβλία και την κασετίνα του!

Η “ιερή” ώρα της μελέτης

Ιδανικά, ένα παιδί θα έπρεπε να διαβάζει μόνο του, σε δικό του χώρο, όπου τίποτα δεν θα του αποσπά την προσοχή (τηλέφωνα, tablet, τηλεόραση, μουσική). Αν αυτό όμως δεν είναι εφικτό, καλό θα ήταν ο χώρος που θα μελετά το παιδί – ανεξάρτητα από την ηλικία και την τάξη που πηγαίνει - να είναι καθαρός και να έχει ησυχία. Extra Tip για τους γονείς νέων μαθητών: Δείξε του τον τρόπο για να διαβάζει, άφησέ το να συγκεντρωθεί και ξαναπήγαινε να τσεκάρεις. Προσοχή μην πέσεις στην παγίδα του «κάτσε δίπλα να με βοηθήσεις» και αρχίσεις να λύνεις εσύ τις ασκήσεις του παιδιού. 

Και η διατροφή παίζει τον ρόλο της

Η καθημερινή διατροφή του παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντική για το ίδιο, όχι μόνο γιατί συμβάλει στην υγεία του, αλλά και γιατί με τις σωστές - και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά - τροφές ενισχύεις την ενέργεια που θα έχει το παιδί σου τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, η υγιεινή διατροφή και τα συχνά γεύματα (5 ημερησίως) είναι απαραίτητα σε κάθε ηλικία, για να μπορέσουν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες καθημερινές απαιτήσεις. ExtraTip για τους γονείς νέων μαθητών: Επειδή τα παιδιά μπορούν να γίνουν δύσκολα με το φαγητό τους, προσπάθησε να δημιουργήσεις fun snack με φρούτα και λαχανικά χωρίς όμως να “φαίνονται”, για παράδειγμα φτιάξε σουβλάκια με λαχανικά ή φρουτοσαλάτα, κόψε τα σάντουιτς σε σχήματα με κουπάτ ή "κρύψε" μέσα λαχανικά όπως αγγούρι, αβοκάντο… και ό,τι άλλο σε εμπνέει!

Να είσαι δίπλα στο παιδί

Τα παιδιά έχουν ανάγκη την επικοινωνία γύρω από τα νέα ερεθίσματα που λαμβάνουν στο σχολείο. Ανάλογα τον χαρακτήρα του παιδιού αλλά και την ηλικία, αυτή η επικοινωνία είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη. Εσύ παρόλα αυτά, πρέπει πάντα να βρίσκεσαι εκεί, βράχος, και διακριτικά να προτρέπεις το παιδί να σου ανοιχτεί και να συζητήσει τη μέρα του! Extra Tip για τους γονείς νέων μαθητών: Αν το παιδί γυρίζει από το σχολείο και στην ερώτηση “πώς ήταν το σχολείο σήμερα” σου απαντά ένα ξερό “καλά”, μπορείς να δοκιμάσεις να το ρωτήσεις κάτι πιο συγκεκριμένο όπως “ποιό ήταν το πιο ενδιαφέρον πράγμα που κάνατε σήμερα;”. 

Να έχεις λογικές απαιτήσεις

Σε όποια τάξη και αν πηγαίνει το παιδί σου θα πρέπει να έχεις λογικές απαιτήσεις σύμφωνα με τις ικανότητές του. Προσπάθησε να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή του και να αναδείξεις τα δυνατά του σημεία. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρνει σε κάποιο μάθημα, μην το αποθαρρύνεις, το προσβάλεις ή το συγκρίνεις, βοήθησέ το να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του.

Μην ξεχνάς ότι είναι παιδί!

Βασικότατο και σημαντικότατο, τα παιδιά δεν παύουν να είναι παιδιά και να έχουν ανάγκη από παιχνίδι, είτε μόνα τους είτε με άλλα παιδιά! Ίσως σε απογοητεύουμε, αλλά τα παιδιά δε θεωρούν παιχνίδι τις εξωσχολικές δραστηριότητες – ειδικά από τη στιγμή που μπαίνουν στο καθημερινό πρόγραμμα και αποκτούν μορφή υποχρέωσης! Δώσε, λοιπόν, χώρο και χρόνο στο παιδί να είναι παιδί! Συναντηθείτε με φίλους του, πήγαινέ το στο πάρκο, δώσε του ευκαιρίες για να διασκεδάσει χωρίς να αισθάνεται ότι είναι κομμάτι των καθημερινών του υποχρεώσεων. Στην τελική, όπως εμείς, έτσι και τα παιδιά, όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από την πιεστική καθημερινότητα και η καθημερινότητα των παιδιών μπορεί να είναι πολύ έντονη!

Ώρα για σχολικά ψώνια

Ώρα για ψώνια! Πριν χτυπήσει το κουδούνι θα πρέπει να έχεις προμηθευτεί τα απαραίτητα, και με την λέξη “απαραίτητα” δεν εννοούμε τετράδια, ντοσιέ, φακέλους κλπ γιατί αυτά θα πρέπει να τα πάρεις αφού ξεκινήσει το σχολείο μιας και ο κάθε δάσκαλος ή καθηγητής δίνει τις δικές του λίστες. Πρέπει λοιπόν, πριν τον αγιασμό της 11ης Σεπτεμβρίου να έχεις προμηθευτεί τσάντα, κασετίνα, παγούρια, τσάντα φαγητού και να έχεις αναπληρώσει στην παιδική ντουλάπα ό,τι χρειάζεται το παιδί. Ρούχα, παπούτσια και σχολικά είδη, λοιπόν.

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις ρούχα και παπούτσια για τη νέα χρονιά

 

● Τα ρούχα του σχολείου πρέπει να είναι άνετα και να μπορεί το παιδί να τα βάλει μόνο του. Απέφυγε τα δύσκολα κουμπώματα με πολλά κουμπιά και προτίμησε χρώματα που αν λερωθούν δεν θα φανεί έντονα.

●  Απέφυγε τα κορδόνια στα παπούτσια – ειδικά στις μικρές ηλικίες –και προτίμησε το βέλκρο.

 
Τι πρέπει να προσέξεις πριν διαλέξεις τσάντα:

 Ανατομική πλάτη ή με ροδάκια; Αν το παιδί έχει σκοπό να κουβαλά τα σχολικά βάρη στην πλάτη του, τότε χρειάζεται μια τσάντα με ανατομική πλάτη, φαρδιούς και ενισχυμένους ιμάντες, για να κατανέμεται ισόποσα το βάρος που δέχεται. Ας μην ξεχνάμε ότι -σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μέσο όρο - ένας μαθητής κουβαλά περίπου 6,5 κιλά ημερησίως! Αν, όμως, θες το παιδί να αποφύγει να επιβαρύνει το σώμα του και τη μέση του (ειδικά στις μικρότερες ηλικίες ενδείκνυται) με το καθημερινό βάρος της τσάντας, μπορείς να στραφείς στις τσάντες με ροδάκια. Εάν είναι καλής κατασκευής και με σκληρά προστατευτικά στο κάτω μέρος, θα κρατήσουν και για του χρόνου!

● Προσοχή στο βάρος της τσάντας! Τόσο η τσάντα που θα αγοράσετε, όσο και το βάρος που τοποθετείται μέσα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι το βάρος του γεμάτου σακιδίου δεν θα πρέπει ποτέ να υπερβαίνει το 15-20% του συνολικού βάρους του μαθητή. Οπότε έχε το νου σου για “παιχνίδια & βιβλία – λαθρεπιβάτες” που συχνά βάζουν τα παιδιά μέσα στην τσάντα τους.

Πηγή