Η αυτοεκτίμηση και πως θα την ενισχύσουμε στα παιδιά μας

2016-12-17 00:23

Πραγματικά αξιόλογη ήταν η πέμπτη και τελευταία συνάντηση του πρώτου κύκλου για τη φετινή σχολική χρονιά, της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως μας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου,  στο Επισκοπείο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας. Ομιλητής ήταν ο Παιδοψυχίατρος και διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, κ. Βάιος Νταφούλης. Κάποιες βασικές ιδέες που παρουσιάστηκαν είναι:

                Καθοριστικής σημασίας είναι το δέσιμο του βρέφους με τη μητέρα στα δυο πρώτα χρόνια της ζωής, η οποία είναι αναντικατάστατη. Ο πατέρας είναι απαραίτητο να εμπνέει ασφάλεια.

-          Έλεγχος της παρόρμισης του παιδιού (είναι σημαντικό να λέμε όχι, να θέτουμε κανόνες και όρια) .

-          Μεγαλώνω μαζί με το παιδί μου – όχι μεγαλώνω το παιδί μου!- ( να βλέπει την πραγματική εικόνα μου, κάνω λάθη, δεν είμαι τέλειος, αλλά προσπαθώ να βελτιώνομαι). Ζητάω συγγνώμη.

Σημαντικότερη για την αυτοεκτίμηση του παιδιού είναι η ηλικία 6-12 χρονών, διότι σε αυτή μπαίνουν οι πρώτες ταμπέλες! Να διδάξω στο παιδί μου:

-          Ανεξαρτησία – Αυτονομία ( πρωτοβουλίες στα νήπια).

-          Φιλοπονία (στα παιδιά Δημοτικού), ώστε να μάθουν να προσπαθούν, να εργάζονται με μικρές προσπάθειες, χωρίς άγχος και να εξασκηθούν όπου τα καταφέρνουν καλύτερα - οι γονείς να μην τους τονίζουν πού δεν τα καταφέρνουν!

-          Οργανωτικότητα, ανάληψη αποφάσεων, συνεργασία, συμβιβασμός, ασφάλεια.

-          Αισιοδοξία ( να μεγαλώνει με αγάπη, χαρά, να κάνει όνειρα, να νοιώθει ευγνωμοσύνη για όσα έχει, να νοιάζεται για τους άλλους).

-          Θετική ενίσχυση ( Μπράβο!).

Τι να προσέξουν οι γονείς:

-          Τα παιδιά βγάζουν τα συναισθηματικά τους προβλήματα με θέματα συμπεριφοράς.

-          Να βοηθήσουμε το παιδί να καταλαβαίνει τους άλλους ( 7-10 χρόνια).

-          Να γνωρίζει το παιδί τα συναισθήματά του, να τα ονοματίζει, ώστε να αποκτήσει αυτοέλεγχο, να μάθει να αντιδρά ήπια, να επεξεργάζεται αυτό που νοιώθει και να μάθει να συγχωρεί τους άλλους.

-          Να συνηθίσει την κριτική (όχι με προσβολές και χαρακτηρισμούς, αλλά πάντα με πρόταση-λύση).

-          Να σπάσουμε τους μύθους και τις ταμπέλες για τα παιδιά μας! ( π.χ. μοιάζεις στον παππού ).

-          Να μην έχουμε υπερβολικές προσδοκίες από τα παιδιά μας.

-          Να τα αποδεχθούμε όπως είναι!

 

Επιμέλεια

Βισόκαλή Θωμαή